Uprawa winorośli jest specyficzną działalnością rolniczą, nie tylko ze względu na rodzaj uprawianych roślin, ale także z uwagi na charakter gleby i nachylenie pól uprawnych. Sprowadza się to do faktu, że do pracy w winnicy potrzebne jest odpowiednie ogumienie, dzięki któremu nie ubijesz zbytnio gleby, co mogłoby zaszkodzić rozwojowi winorośli, i które nie zawiedzie cię podczas pracy na stromych zboczach.
Rolnicy uprawiający winorośl wiedzą, że praktycznie przy każdej pracy muszą podjeżdżać bardzo blisko winorośli, ponieważ odstępy między rzędami są siłą rzeczy niewielkie.
Prace wykonywane w celu zwalczania chwastów również wymagają częstych przejazdów maszyn. Wprawdzie maszyny wykorzystywane do uprawy winorośli są lżejsze niż te używane na polach ze zbożem, ale powtarzające się bardzo często przejazdy z roku na rok zwiększają ryzyko nadmiernego ubicia gleby, co może przynieść w dłuższej perspektywie niepożądane konsekwencje:
Prawidłowy wzrost winorośli zależy przede wszystkim od struktury gleby. Musi być ona porowata i doskonale napowietrzona, aby umożliwić prawidłowy rozwój korzeni.
Powinniśmy pamiętać, iż korzenie winorośli nie mają właściwej wielu innym roślinom zdolności do przebijania się przez glebę. Aby móc wzrastać, wykorzystują one za to naturalne luki i szczeliny ziemne, a także chodniki dżdżownic. Część ukorzenienia winorośli pozostaje przy powierzchni i rozprzestrzenia się zaraz pod nią, podczas gdy tylko niektóre korzenie zagłębiają się pionowo w głąb gleby.
Rośliny te ukorzeniają się zatem stosunkowo powoli. Natomiast dobre zakorzenienie umożliwia winorośli skuteczniejsze pozyskiwanie minerałów i lepsze znoszenie okresów suszy.
Mimo wszystko częste korzystanie z maszyn rolniczych zwiększa zagęszczenie gleby wokół winorośli. Jest ono podstawową przyczyną utrudnienia rozwoju korzeni w wierzchniej warstwie gleby i ograniczenia im dostępu do składników odżywczych w głębszych warstwach. Roślina, która będzie miała niedorozwinięte korzenie, będzie cierpiała na niedobory i przystopuje swój wzrost.
Ten proces biologiczny zależy w szczególności od obecności w ziemi mikroorganizmów i niewielkich stworzeń, takich jak dżdżownice. Ci pożyteczni mieszkańcy gleby nieustannie drążą korytarze między powierzchnią, na której żerują, a podglebiem, w którym się gnieżdżą.
Przyczyniają się do prawidłowej cyrkulacji wody i powietrza w różnych warstwach gleby i tym samym pomagają kierować korzenie winorośli w dół.
Niestety, nadmierne ubicie gleby spowodowane częstymi przejazdami maszyn rolniczych pomiędzy rzędami może zakłócić tę regenerację poprzez niszczenie struktury glebowej i żerujących w niej mikroorganizmów. Gleba traci swoją porowatość i staje się zbyt gęsta, co uniemożliwia przepływ składników odżywczych potrzebnych do rozwoju winorośli.
Winorośl jest uprawiana na zboczach wzgórz, często pochylonych pod dość dużym kątem, co sprzyja erozji gleby. Jeśli gleba jest mocno zagęszczona, traci na porowatości, a woda ma trudności z przenikaniem przez nią.
Deszczówka pozostaje zatem na powierzchni, co prowadzi do spływania wody po glebie i wymywania jej wierzchniej warstwy wraz ze wszystkimi składnikami odżywczymi. Co więcej, jeśli gleba jest ubita, tworzy się więcej kałuż, a w konsekwencji zwiększa się ryzyko rozwoju grzybów, szczególnie niebezpiecznych dla winogron.
Ubicie gleby może być związane z nieprawidłowymi ustawieniami ciśnienia, zbyt dużym obciążeniem lub złą jakością i niedobranym do pojazdu rolniczego typem opon. Zagęszczenie gleby powoduje zubożenie systemu korzeniowego na głębokość do 50 cm, przez co rośliny nie są już w stanie pobierać dostępnej wody.
Ubita gleba wykazuje także słabszy dopływ wody do głębszych warstw, co zmniejsza rezerwy na porę suchą. W rezultacie rośliny są niedostatecznie nawodnione, co odbija się na smaku winogron, ponieważ stała podaż wody z gleby jest warunkiem ich odpowiednich właściwości organoleptycznych.
Jeżeli ubicie gleby będzie się pogłębiać, z czasem może to doprowadzić do znacznych strat wydajności winorośli i wpłynąć na jakość zbiorów.
Aby zapobiec niedoborom i zapewnić optymalny wzrost winorośli, niezbędna jest odpowiednia gospodarka wodna. Zazwyczaj polega ona na podlewaniu winorośli, wymaga to jednak licznych przejazdów maszyn.
Uprawa winorośli diametralnie różni się od upraw zbożowych. Dlatego też absolutnie niezbędne jest dostosowanie opon do charakteru gleby w winnicach, która często jest bardzo sucha. Kolejną cechą charakterystyczną winnic jest pochyły teren, z którym w innych uprawach mamy rzadko do czynienia. Co więcej, te same winorośle pozostają na polu przez dziesięciolecia, co oznacza niezliczoną ilość przejazdów maszyn w dokładnie tych samych miejscach.
Ogumienie do winnic jest z zasady przeznaczone do intensywnego użytkowania. Te zaawansowane technologicznie opony mają wzmocniony karkas, z większą liczbą warstw w bieżniku niż standardowe opony.
Ściany boczne muszą być elastyczne, aby pracować przy niskim ciśnieniu, ale też bardzo mocne, aby utrzymać obciążenie i w razie potrzeby umożliwić zwiększenie ciśnienia.
Ogumienie do winnic zostało tak pomyślane, aby sprostać wyzwaniom nierównego lub stromo nachylonego terenu.
Dzięki wzmocnionej konstrukcji te specjalistyczne opony mogą wytrzymywać wysokie ciśnienie. W winnicy często jesteś zmuszony pracować na napompowanych oponach podczas pracy na zboczu.
To właśnie dzięki tak uzyskanej równowadze zdolność do utrzymania przyczepności i stabilności pojazdu pomimo nachylenia terenu umożliwia wydajną pracę bez poślizgu, przy jednoczesnej ochronie gleby i systemu korzeniowego winorośli.
Opony używane w winnicach muszą być odporne na specyficzne warunki glebowe, czyli ostre materiały ścierne, takie jak kamienie i resztki roślin.
Bogata w łupki, granitowe odłamki skalne i wapień gleba w winnicach jest często sucha i ma bardziej strome uskoki niż większość upraw.
Znaczy to, że należy stosować opony, które są bardziej odporne na zużycie i wyjątkowo wytrzymałe.
Jeśli jesteś producentem wina, to najlepszym rozwiązaniem dla Twojej firmy będzie korzystanie z opon rolniczych zaprojektowanych z myślą o uprawie winorośli. Muszą one być zdolne do pracy w bardzo szerokim zakresie ciśnień, aby chronić korzenie winorośli: pracować przy niskim ciśnieniu na płaskim terenie, ale także pracować przy wysokim ciśnieniu, aby zamortyzować duże obciążenia podczas pracy na górkach lub zboczach o dużym nachyleniu.
Wzmocniony karkas opony Performer 85
Dzięki wyjątkowo odpornym na zużycie komponentom, ta opona rolnicza nowej generacji ma o wiele dłuższą żywotność, niezależnie od rodzaju terenu.
Wybór odpowiednich opon ma kluczowe znaczenie dla ochrony gleby i rosnących na niej winorośli. Specyfika winnicy i ukształtowanie jej terenu wymaga opon, które będą zarówno bardzo wytrzymałe, jak i mniej szkodliwe dla gleby.
Dlatego też Firestone oferuje szeroką gamę ogumienia dla rolników zajmujących się uprawą winorośli. Są to między innymi opony R4000 i Performer Extra 85, które zostały zaprojektowane specjalnie do winnic. Cechują się one długą żywotnością i optymalną trakcją, jednocześnie chroniąc glebę przed ubiciem i niedoborem wody.
Dzięki Firestone masz gwarancję, że Twoje opony ciągnikowe przynoszą rzeczywiste korzyści, oraz że wybierając naszą markę, będziesz mógł pracować bez obaw.
Większość osób, które przeczytały nasz artykuł, zainteresowały również następujące artykuły: